Daisypath Anniversary tickers

Kek CokL@T T@Np@ TeLuR

Hari ni tetibe je teringin nk makan kek coklat...
Huhuu...my favourite cake..
Tapi kn ke ngah pantang...pantang MAKAN...
Hehee..Pantang takleh makan telur le...
So kek yg dibuat seharusnya tidak menggunakan telur lah...
1st time buat kek ni...
Alhamdulillah jadi...best plak 2..hihii

Ini resepinya :


KeK CoKl@T TaNp@ TeLuR

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/3 cawan serbuk koko hitam*
  • 1 sk serbuk penaik*
  • 1/2 sk soda bikarbonat*
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
  • 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
  • 3/4 cawan air kopi panas
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk cuka / jus lemon

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
  2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
  3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam.Pastikan air kopi betul2 panas.
  4. Tapiskan adunan.
  5. Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
  6. Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2). 
  7. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. 
:: ChOcL@Te CaKe @DdIcTeD ::